Ηρθε η ώρα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - Υπουργός ΕΕ Τουρκίας

Ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - Υπουργός ΕΕ Τουρκίας Egemen Bağış  

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενώσεως καί επί κεφαλής τῆς Ομάδος Διεξαγωγής Διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Egemen Bağış  τόνισε ότι: «ήλθε πια η ώρα της τηρήσεως των υπεσχημμένων», προσθέτων ότι «θα θέσει τα θέματα αυτά κατά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου στην Ελλάδα».

Ο κ. Bağış, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνεια του Γραφείου του Πρακτορείου Ειδήσεων «Ανατολή» στις Βρυξέλλες, απήντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητος, σε ερώτημα δε για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης δήλωσε ότι, ως έχει κατ’επανάληψη αποδειχθεί, διάκειται πάντοτε με καλή πίστη έναντι των Ορθοδόξων συμπατριωτών του. Ὑπογραμμίζων εξ αρχής ότι θα πρέπει να εκδηλώνονται ταυτοχρόνως βήματα καλής πίστεως (εκατέρωθεν), ο κ. Bağış συνέχισε ως εξής:

"Εν προκειμένῳ δεν γίνεται λόγος περί αμοιβαιότητος, αλλά περί εκδηλώσεως καλής πίστεως. Εμείς επανειλημμένως επιδείξαμε καλή πίστη έναντι των Ορθοδόξων συμπατριωτών μας. Παραδείγματος χάριν, μετεβιβάσαμε την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο. Η αξία, αφ’ετέρου, των ακινήτων που μεταβιβάσαμε σε ομάδες διαφορετικής θρησκευτικής πίστης (εννοεί την απόδοση ακινήτων σε μη Μουσουλμανικά Βακούφια βάσει των διατάξεων του μεταβατικού άρθρου 11 του Βακουφικού Νόμου –Ν.5737/2008) εντός των δύο τελευταίων ετών υπερβαίνει τά 2,5 δισεκατομμύρια Λίρες Τουρκίας. Το πιο άμεσο παράδειγμα, για του λόγου το αληθές, αφορά εμάς, το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που περιήλθε σε θέση «ζημιωθέντος», καθώς το κτίριό μας στο Μεσάχωρο, στην Πόλη, μεταβιβάστηκε, κατόπιν αποφάσεως που έλαβε το Βακουφικό Συμβούλιο λίγους μήνες πριν, στο Ρωμαιορθόδοξο Βακούφι του Μεσαχώρου, στο όνομα του οποίου επανεκδόθηκε ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου. Κατά την παρούσα φάση Αντιπροσωπεία του Υπουργείου με επικεφαλής τον Υφυπουργό Δρα Alaattin Büyükkaya διεξάγει διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του Ρωμαιορθοδόξου Βακουφίου του Μεσαχώρου για την μίσθωση του κτιρίου. Εάν επιτευχθεί συμφωνία στο ύψος του μισθώματος, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τον προϋπολογισμό μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κτίριο ως μισθωτἐς αυτού, εάν όμως οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, θα εγκαταλείψουμε το κτίριο και θα μετακομίσουμε αλλού".

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε ακόμη να τηρήσει τον λόγο που έδωσε για την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα, σε μία περίοδο που η Τουρκία φέρεται τόσο καλόπιστα, καθώς αφ’ενός μεν έχει την ευαισθησία να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία δικών της τόπων, κτιρίου που το ίδιο το Κράτος χρησιμοποιεί ως έδρα λειτουργίας, αφ’ετέρου δε επιτρέπει την τέλεση Λειτουργιών στην Παναγία Σουμελά, στην οποία επί 88 χρόνια δεν πατούσαν το πόδι τους οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας.

"Στην Αθήνα", συνέχισε ο κ. Bağış, "δεν υπάρχει ακόμη Μουσουλμανικό Κοιμητήριο· όταν πεθαίνει κάποιος Μουσουλμάνος που ζει εκεί, τον μεταφέρουν για να ταφεί υποχρεωτικώς στην Δυτική Θράκη. Εξακολουθεί, το μεν να απαγορεύεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού: "Τουρκικός" σε Συλλόγους που έχουν έδρα στην Ελλάδα, το δε να μη αναγνωρίζεται επισήμως ο εκλεγμένος Μουφτής. Όλα αυτά δείχνουν ότι, μολονότι είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, παραβιάζει με τις πρακτικές της τους κανόνες δικαίου αυτής".

«Κατά το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσω επαφές στην Ελλάδα», είπε ο κ. Bağış, « κατά τις οποίες θα θέσω τα ανωτέρω θέματα». «Ήλθε πια η ώρα της τηρήσεως των υπεσχημμένων. Η υλοποίηση των υποσχέσεων θα μας κινητοποιήσει και για άλλα ζητήματα, όπως είναι η Χάλκη». Διαφορετικά, εμείς δεν έχουμε καμμία ανησυχία. Την Χάλκη δεν την κλείσαμε εμείς, ούτε κάποιο πολιτικό κόμμα. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε με δικαστική απόφαση. Εάν απαιτείται να γίνουν ωρισμένες ρυθμίσεις για να υπερακοντίσουμε την δικαστική εκείνη απόφαση, για την πραγματοποίησή τους εγώ, εδώ, από τις Βρυξέλλες, διακηρύττω και λέγω: "Τηρείστε τον λόγο σας-δώστε και σ’εμάς κίνητρο για δράση"».

Ο κ. Bağış ρωτήθηκε εάν ανελήφθη ή όχι πρωτοβουλία αναβολής του χρόνου δημοσιοποιήσεως της φετεινής Εκθέσεως της Ε.Ε. για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, καθώς η εξαγγελθείσα ημερομηνία αυτής συμπίπτει με την αργία του Kurban Bayramı, και απήντησε ως εξής: "Ασφαλώς αναλάβαμε πρωτοβουλία με αίτημα την αναβολή του χρόνου δημοσιοποιήσεως της Εκθέσεως, επειδή, όμως οι χώρες μέλη εργάστηκαν με βάση το κοινό ημερολόγιο εργασίας τους, μας ανήγγειλαν ότι δεν μπορούν να αναβάλουν την δημοσιοποίησή της. Εμείς διακρίναμε ότι η Ε.Ε. έδειξε πολλή διάθεση να θυσιάσει την Έκθεση Προόδου για την γιορτή του Kurban Bayramı, πήραμε, εν τούτοις την εξής απόφαση: Πώς, όταν εμείς δημοσιεύσουμε κάτι σχετικό με την Ε.Ε. τις ημέρες των Χριστουγέννων, η Ευρώπη περιμένει και κάνει τον σχολιασμό της μετά τα Χριστούγεννα, έτσι κι’εμείς θα περιμένουμε και θα σχολιάσουμε την Έκθεση Προόδου μετά την γιορτή του Kurban Bayramı".