Κάτι με το οποίο να συνταξιοδοτηθείς...

Κάτι με το οποίο να συνταξιοδοτηθείς...

Μετάφραση άρθρου του Ομότιμου Καθηγητή κ . Β . Αναγνωστοπούλου και προέδρου της Εστίας στο περιοδικό αποφοίτων του Christ Church του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Κάτι με το οποίο να συνταξιοδοτηθείς...

Αυτό το ακούμε από τέσσερα παλαιά Μέλη οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί καθώς νοσταλγούν τα χρόνια τους στην Christ Church και την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (1947)

Ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στην Οξφόρδη , όταν ανέλαβα , αμέσως μετά την επιστροφή μου στην πατρίδα μου , καθήκοντα Λέκτορα σε νεαρή ηλικία · στη συνέχεια , στο απόγειο της καριέρας μου , αναγκάστηκα να συνταξιοδοτηθώ σε σχετικά νεαρή ηλικία , υπό περιστάσεις πέραν του ελέγχου μου . Εγγράφηκα τον Οκτώβριο του 1947, ως Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Θεολογίας για το πτυχίο Λογοτεχνίας στις Πατερικές Σπουδές , το οποίο έλαβα τον Ιούνιο του 1950. Ήμουν μέλος του House [Christ Church] για 9 θητείες . Επιτηρητής καθηγητής μου ήταν ο Αιδ . π . F.L. Cross που ζούσε στο Prior House της του Christ Church. Όταν βρισκόμουν στη διαδικασία υποστήριξης της διατριβής μου με θέμα " Μια μελέτη της ζωής και των συγγραμμάτων του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού », οι εξεταστές μου ήταν ο Καθηγητής C. Jenkins και o Κοσμήτορας του Keble College H.J. Carpenter. Διορίσθηκα Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησα το 1946. Αυτή η Σχολή είναι παλαιό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στην Κωνσταντινούπολη . Αυτή η Σχολή λειτουργούσε από το 1844 και έκλεισε , δυστυχώς , από την Τουρκική κυβέρνηση το 1971, μετά την απόφαση της τελευταίας να κλείσει όλα τα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας . Έτσι , μετά από 21 χρόνια διδασκαλίας ως Καθηγητής , ήμουν υποχρεωμένος να αφήσω την Κωνσταντινούπολη το 1980 και να έρθω εδώ και να εγκατασταθώ στην Αθήνα , Ελλάδα.

Το 1982, η αποχώρησή μου από την ακαδημαϊκή και διδασκαλική καριέρα μου με ανάγκασε να αποδεχθώ την θέση του Προέδρου των Αποφοίτων Θεολογικής Σχολής της Χάλκης / Alumni Association (www.estiahalkis.org), η οποία εδρεύει στην Αθήνα . Έχω ακόμα και σήμερα αρκετά ενεργό ρόλο μαζί με τα μέλη της , στη λειτουργία του Συνδέσμου και τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών . Αγωνιζόμαστε επίσης και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου , των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας και , οπωσδήποτε , για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , σκοπός λίαν επιθυμητός και πολύ αγαπητός στις καρδιές όλων των μελών μας . Έτσι , στην ηλικία των 86, δεν έχω ακόμη συνταξιοδοτηθεί ! Αν μη τι άλλο , μερικές φορές αισθάνομαι ότι κατά τα τελευταία 27 χρόνια ως Πρόεδρος της Αποφοίτων , έχω περισσότερες δραστηριότητες απ ’ ό , τι όταν ήμουν ακαδημαϊκός λέκτορας για 21 χρόνια . Είναι ένας από τους διακαείς πόθους μου να δω την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ν ’ ανοίγει εκ νέου τις πόρτες της σε νέους σπουδαστές . Αφιέρωσα επτά ολόκληρα χρόνια της ζωής μου μελετώντας πριν μεταβώ στην Οξφόρδη και κατόπιν άλλα 21 χρόνια διδάσκοντας εκεί . Για τους συναδέλφους μέλη που ενδιαφέρονται για τα δεινά της Σχολής , υπάρχει μία δίγλωσση ιστοσελίδα για τη Σχολή και πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα του Συνδέσμου μας για την επαναλειτουργία της στη διεύθυνση www.estiahalkis.org/en/reopen.htm. Επιστρέφοντας από την Οξφόρδη , έφερα μαζί μου πολλές ωφέλιμες αξίες της επιστημονικής μελέτης στην Αγγλία και πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τη διαμονή μου εκεί , ιδιαιτέρως στην Εκκλησία του Χριστού . Πάντα προσπαθούσα να μεταλαμπαδεύσω τις παραδόσεις και τις αξίες της Αγγλικής επιστημονικής μελέτης στους φοιτητές μου . Η αγάπη και σχέση μου με το Christ Church και την Οξφόρδη ήταν πάντοτε αποφασιστικά ισχυρή.

Ομότιμος Καθηγητής κ . Β . Αναγνωστόπουλος
Απόφοιτος Christ Church, Οξφόρδης (1950)